Hoe laat je je relatie slagen. Tips van de expert.

Liefde is: puur, kwetsbaar en allesomvattend. Dit is het antwoord die we kregen toen we relatiecoach Merel Kerremans van POSISTIEF. Puur omdat liefde niet te faken, afdwingen of te koop is. Het gaat om échte emotie en iets puurders dan dat bestaat niet. Kwetsbaar omdat liefde niet mogelijk is zonder je écht open te durven stellen, maar ook omdat het verloren kan gaan of stuk gemaakt kan worden. En allesomvattend. Daar is geen twijfel over mogelijk. Denk maar eens na; denk je aan het eind van je leven na over alle materiële, zakelijke of financiële successen of wil je omringt zijn door geliefden? Juist. Uiteindelijk is liefde waar het om draait.

In haar antwoorden zit natuurlijk al een tip voor een goede relatie verborgen (lees: je kwetsbaar opstellen), maar dat kan natuurlijk concreter. In dit artikel lichten we de belangrijkste aspecten om een relatie te slagen uit, volgens de expert. Om te voorkomen dat je met je (volgende) liefde in haar praktijk op de bank beland. Of moet je dit juist wel willen?

Tip 1: besef dat het niet altijd lang leven de lol is – en blijft.
Verliefdheid en liefde zijn twee verschillende dingen. Dat is in principe niets nieuws op de aardbol. Maar hoe Merel dit bedoelt heeft een toelichting nodig. Om verliefd te worden is niet zoveel nodig. Dit kan getriggerd worden door iets simpels zoals een geur, iemands uiterlijk, seks, of zelfs een idee dat je hebt – of wilt hebben – over een bepaald persoon. Of dit gevoel transformeert naar liefde voor een langere periode, of if your lucky de rest van je leven, is niet op te maken. De honeymoon period zal immers niet voor altijd aanhouden. Falling in love is easy, staying in love is very difficult. Realiseer je dat een langdurige relatie soms hard werken is en jullie tijd samen soms saai gaat zijn. Reële verwachtingen dus.

Tip 2: ga ruzie niet uit de weg
Vaak hoor je dat het in een relatie draait om het uitspreken van wensen en verlangens naar je liefde. Dat is ook waar. Natuurlijk hoort en vertelt iedereen dat liever dan verwijten. Maar ruzie en de kritiek die hierbij wordt gegeven zou je niet uit de weg moeten gaan én kunnen je veel inzichten geven. In alles zit echter een kern van waarheid ook al ‘bedoelde je het niet zo’. Als het erop aan komt; ga dan wel voor de constructieve goede ruzie.

Tip 4: de relatie APK
Op tijd(!) communiceren is key. Een verlengde van tip drie en eentje die je vast vaker hebt gehoord. Maar hiermee doelt Merel niet op met elkaar praten in het dagelijks leven, maar op een regelmatige check-in. Een soort van relatie APK. Hoe staan jullie in de relatie? Voelen jullie je nog gehoord door de ander? Vinden jullie elkaar nog steeds? Zijn onze verwachtingen nog reëel? Relatietherapie waarbij dit soort gesprekken worden gevoerd, wordt veelal pas ingeschakeld als het mis is gegaan, terwijl het regelmatig inplannen hiervan – op eigen bank of die van de therapeut – juist escalaties kan voorkomen. Niet tijdens of direct na een ruzie doen dus 😉 Geluk voor gelijk. Het gaat om (het behouden van) een goede relatie, niet om als winnaar uit een argument te komen.

Tip 5: schouders eronder
Een goede relatie verdient en vraagt energie en aandacht. Dat ‘Liefde is een werkwoord’ een doodgegooide zin is, maakt het niet minder waar. Zeuren of klagen over de dingen die niet goed gaan is soms nodig en heerlijk, maar uiteindelijk moet je aan slag. En de tools hiervoor krijg je in de relatie APK. Voorkom dat je in een impasse terecht komt en heb de drive om ervoor te werken.

Eén recept voor de liefde is er niet, want er is niet één perfecte relatie. Liefde komt in alle vormen en die recepten smaken en werken voor iedereen anders. Maar als Merel dan toch iets in de mix moet gooien:
“Met een grote portie aantrekkingskracht, minimaal dezelfde portie eerlijkheid, voldoende aandacht en behulpzaamheid, nog een kilootje geduld en verdraagzaamheid omhuld door veel humor, en met regelmaat wat passie, dan heb volgens mij al een heel mooi recept voor de liefde waar je gul van kan delen”.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *