Love Story: Liefde kun je leren.

Na het verhaal én de liefdesinspiratie van Joris, kan de Love Story van co-founder #2, Sandra Been en haar man Anton, natuurlijk niet achterblijven. 27 jaar in elkaars leven, 26 jaar een relatie, en afgelopen december maar liefst 20 jaar getrouwd. Een diepe band die ontstaan is uit een vol jaar van vriendschap. Dat zie je niet vaak. Let’s dive into their story!

Het voelt als thuiskomen
1993. Dat is het jaartal waarin Anton en Sandra elkaar by accident ontmoetten. Het ouderlijk huis hadden zij beiden allang achter zich gelaten, en toch waren ze daar op hetzelfde moment, op dezelfde plek: op de verjaardag van Sandra die zij bij haar ouders vierde. Anton kwam – eigenlijk omdat hij niets beters te doen had – met zijn moeder mee. Hier raakten ze aan de praat en besloten ze samen de kroeg in te duiken. De tweede afspraak? Anton verraste Sandra, kwam haar inclusief volgepakte picknickmand ophalen in zijn bedrijfsauto, en samen reden ze zelfs voorbij de Nederlandse grens voor een overnachting in België. De urenlange gesprekken en gezelligheid voelde voor Sandra als thuiskomen. Zij begrepen elkaar als geen ander. Sounds like love at first sight right? Think again!

Wel liefde, niet verliefd
Liefde op het eerste gezicht was het dus absoluut. Maar verliefd op het eerste gezicht? Absoluut niet. Voor een volledig jaar waren er bij beiden géén vlinders in het spel. Tot Sandra onverwachts uit haar woonplaats Groningen op bezoek kwam bij Anton in Bentveld en hij nog op de bank lag te slapen. Puur, zacht, en teder. Op exact dat moment sprong bij Sandra de vonk over. Dit is hem, dacht ze. Dit maakte dat zij de sprong in het diepe waagde en haar beste vriend zoende. En die zoen? Die werd beantwoord.

Real life love letters
The fairytale continues: Sandra ging een half jaar na dit moment stagelopen in Indonesië. Dit bracht logischerwijs een dilemma met zich mee. Ga je dan als single, of ga je voor de lange afstandsrelatie? Er werd besloten dat ze er los in zouden gaan en zien waar het schip zou stranden. Zou de liefde het gedurende zes maanden van de afstand winnen? Al direct na de heenreis werd duidelijk dat dit het geval zou zijn. De gevoelens werden enkel nog meer bevestigd; zij waren het voor elkaar. Iedere dag schreven ze elkaar een brief. Tel maar op: meer dan 180 liefdesbrieven. De final decision was gemaakt.

Liefde kun je leren
Een relatie van 26 jaar. Dat doen weinig stellen hen na. De belangrijkste aspecten hierbij voor Sandra en haar man? De basis; van jezelf en van je partner – je moet iemand niet willen veranderen. Met een diepe verbinding vanaf de eerste ontmoeting, zit dit bij dit stel wel goed zoals je begrijpt. Daarnaast speelt kwetsbaarheid een grote rol en moet je je veilig voelen, bij jezelf en bij de ander, om je op die manier op te stellen. Je moet het diepste van je ziel bloot kunnen en willen leggen, erop vertrouwend dat de ander niet zomaar zal vertrekken.

Een andere les leerde het stel nadat ook hun relatie een crash doormaakte in 2010. Net zoals bij ieder ander stel, kon het natuurlijk ook bij hen niet altijd van een leien dakje gaan. Al 16 jaar samen en toch kwam de relatie aan een zijden draadje te hangen. Waar veel stellen het op dat moment opgeven, gingen zij door. Want zoals Sandra mooi zegt; als je het niet oplost, kom je hetzelfde probleem weer tegen in een volgende relatie. Hier leerde zij het belang van écht communiceren in een relatie. Sinds 2001 hadden ze een kind gekregen en met een kind erbij komen (bijna) alle stellen hetzelfde struikelblok tegen. De communicatie wordt praktisch; hoe zit de planning in elkaar, wie doet de boodschappen, wie haalt de kids op. Het behouden – of terugbrengen – van oprechte aandacht en het delen op gevoelsniveau, maakte dat de relatie de crash overleefde. En deze les wordt door Sandra en Anton nog altijd toegepast, elke dag opnieuw. Delen, begrip en blijvende nieuwsgierigheid naar de ander alsof je elkaar pas net hebt ontmoet. Dat is waar het om draait. Liefde en vooral: blijven liefhebben. Dat kun je leren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *