Bindings- en verlatingsangst. Wat zegt de expert.

Het spel van verleiden en daten is spannend, maar zodra blijkt dat het wel eens serieus zou kunnen worden ga jij je anders gedragen. Je begint de persoon weg te duwen omdat je bang bent je vrijheid te verliezen, de keerzijde van de medaille is dat je juist te veel naar elke vorm van aandacht verlangt die je van jouw potentiële liefde krijgt. Herken je jezelf in een van deze twee voorbeelden? Dan zou het goed kunnen dat je last hebt van bindings- of verlatingsangst. Wij vroegen relatietherapeut Jacqueline Evers van Loveworkx wat het inhoudt, waar het veelal ontstaat én wat je eraan kunt doen.

Twee kanten van dezelfde medaille.
Hoe tegengesteld ze ook mogen lijken; bindingsangst en verlatingsangst zijn er twee van dezelfde soort. Het zijn namelijk beiden vormen van hechtingsproblematiek; onbewuste oerangsten die naar boven komen aan het begin van een relatie. Bij bindingsangst is er – zoals het woord al zegt – angst voor verbinding en intimiteit en het verlangen naar autonomie en vrijheid. Het gaat je binnen no time te snel of je kiest juist voor personen die niet bij jouw gevoel kunnen komen – of zelfs bezet zijn. Bij verlatingsangst is het precies andersom; een paniekerig verlangen om juist in verbinding te zijn met degene met wie je aan het daten bent of een relatie hebt. Het gaat dan zo ver dat je in veel gevallen zelfs over je eigen grenzen heen gaat. “Heeft hij of zij al gebeld?” of “O nee! Ik heb al twee dagen niets gehoord” zijn dan voorbeelden van gedachtes die je niet los kunt laten. En on top of that ga je vervolgens alleen nog maar harder werken om de bevestiging te krijgen waarnaar je op zoek bent. Welke vorm van hechtingsproblematiek je ervaart; de nieuwsgierigheid en spanning van de start, slaan onbewust en zonder controle om in een pijnlijke dynamiek.

Het verlangen naar veiligheid
Hechtingsproblematiek is 9 van de 10 keer in de jeugd ontstaan. Door een verstoring van de hechtingsontwikkeling, of door een traumatische gebeurtenis. De eerste drie tot twaalf levensjaren zijn hierin cruciaal, maar ook een gebeurtenis op latere leeftijd kan je met dit probleem opzadelen. En die gebeurtenis? Daarbij hoeft je niet direct te denken aan geweld, misbruik of pesten, maar deze angsten kun je ook ontwikkelen doordat je het gevoel hebt ervaren dat je je emoties niet kunt uiten, of doordat je dit nooit voldoende hebt geleerd. Er ontstaat een negatief zelfbeeld of juist te weinig vertrouwen in anderen, waardoor je of een muur om je heen hebt gebouwd en je emoties niet wilt of kunt uiten, of dat je juist overmatig opzoek bent naar de hechting die je als kind hebt gemist. Het moeilijke is dat je dit gevoel en handelingen die hieruit voortkomen niet bewust ervaart. Je hebt niet door dat bepaalde gebeurtenissen als het ware een ‘gat’ in jouw persoonlijkheid hebben geslagen.

Helen binnen je relatie
Chances are big dat als je je herkent in de voorbeelden van het artikel, je opzoek bent naar de oplossing. Ook jij wilt een betekenisvolle relatie aan durven gaan, zonder dat die oerangst de kop opsteekt. Gelukkig is het absoluut mogelijk ervan af te komen; je hebt enkel wat hulp nodig. Stap één is hierbij logischerwijs dat je je bewust wordt dat je er last van hebt. Lukt het jou maar niet om een gezonde relatie op te bouwen? Dan is het goed om bij jezelf na te gaan of je last hebt van één van deze angsten. Heb jij vaker onterecht de neiging gehad om weg te rennen? Of ben je juist constant (te veel) bezig met de persoon met wie je aan het daten bent? Net zoals in veel situaties, is herkenning en erkenning de eerste stap naar herstel. Vervolgens is communicatie wederom de sleutel naar de oplossing. Bespreek jouw angsten en handelingen die hieruit voortvloeien met je (toekomstige) liefde, zodat ook hij of zij hier bewust van wordt. Kom je er samen niet uit en blijft het probleem ontstaan? Not to worry. Je bent absoluut niet de enige. Niet iedereen kan er helemaal zelf vanaf weten te komen. Hulp van een professional kan jou dan alsnog de oplossing bieden; met jouw liefde samen, of alleen. Therapieën zoals EFT, Transactionele analyse, hechtingsgerichte therapieën, voice dialogue, hypnotherapie en EMDR zijn dan zeker de moeite waard om in te duiken. En wil je professionele hulp inschakelen? Kijk dan niet alleen naar de therapievorm, maar vooral ook naar de klik die je wel of niet hebt met de therapeut. Het gaat tenslotte over het thema binding en je kunt je alleen kwetsbaar opstellen bij iemand die je vertrouwt en waar je je prettig voelt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *