Ben jij klaar voor de liefde? Wat zegt de expert.

Een fijne plek waar je helemaal jezelf kunt zijn en warmte, aandacht en intimiteit deelt. Wanneer je Carla Ketelaar naar haar definitie van de liefde vraagt, is dit het antwoord dat je krijgt. Je hebt haar naam vast wel eens voorbij zien komen: al jaren geeft Carla vrouwen advies om zoals zij het noemt, hun ‘eindman’ te vinden en haar kennis bundelde ze in het boek: ‘Vind je eindman”. Een echte liefdesexpert dus! Maar voor je jouw reis naar de liefde kunt starten, is het tijd voor wat zelfreflectie. Als jij er namelijk nog niet klaar voor bent, dan wordt liefde een invulling – een oplossing – in plaats van een aanvulling. Ontdek of jij er klaar voor bent met Carla’s guidelines.

Is de plek naast jou vrij?

Dit is de eerste vraag die je jezelf mag stellen als je wilt gaan daten: Ben ik er wel echt aan toe? Want pas als de plek naast jou leeg is kan daar opnieuw iemand plaatsnemen. Neem bijvoorbeeld je ex: popt die nog wekelijks – of zelfs dagelijks – op in je hoofd en breng je hem of haar nog vaak op in gesprekken? Dan is de energetische plek naast jou, zoals Carla het mooi beschrijft, nog bezet. Natuurlijk mag je soms aan een ex-partner denken, maar hoe minder je dit doet, hoe beter jouw kans op een nieuwe liefde.

Jezelf als uitgangspunt.
Zeiden we het niet? Het begint bij zelfreflectie. Is jouw leven al naar je wens? Ben je tevreden met wie jij bent en hoe je handelt? Als dat zo is heb je de eerste horde genomen. Zo niet, dan ontkom je er niet aan dat je gaat daten vanuit ‘hunkering’. Je zoekt bevestiging, iemand die jouw leven leuker gaat maken, of iemand die voor jou gaat zorgen omdat je dat te weinig voor jezelf doet. Kortom: iemand die jouw tekorten opvult. En het lastige is dat die hunkering niet op te vullen is door een ander. Hunkeren is bodemloos. Heb jij van een vroegere partner al eens gehoord: “Wat ik ook doe, het is nooit goed genoeg”? Grote kans dat je ook vanuit je hunkerende kind date.

Alleen kunnen zijn, jouw leven op orde hebben, en tevreden zijn met jezelf. Daar begint het bij. Krijg je dan een compliment? Dan voelt het ook echt bevredigend, in plaats van geknaag naar meer, meer, meer. In zekere mate egocentrischer zijn mag dus zeker van Carla. Want: wij zijn 100% verantwoordelijk voor ons eigen geluk.

Carla’s checklist
In de kern valt het ‘klaar zijn voor de liefde’ uiteen in zes karaktereigenschappen, die in elkaars verlengde liggen.

Dit begint dus bij zelfreflectie, punt 1 van de afvinklijst en noodzakelijk om een volwassen relatie te kunnen hebben. Dan gaan we door naar emotionele openheid. Ben je in staat om over je gevoelens te praten, en die te delen. Eerlijkheid en integriteit speelt hierin een grote rol. Je kunt je immers niet kwetsbaar opstellen als je elkaar niet volledig vertrouwt. “Een beetje eerlijk bestaat niet”, zoals Carla zegt. Vervolgens komen we weer terug bij het onderwerp, waar we het in de vorige alinea al over hadden; volwassenheid en zelfstandigheid. Is jouw leven op orde? Heb je het naar je zin? Ben je tevreden over je sociale leven? En ben je je ervan bewust dat jouw gevoelens jouw eigen verantwoordelijkheid zijn en niet die van je ouders of een partner? Door naar zelfvertrouwen. Tevreden zijn met wie je bent en wat je doet; dat is een mooie basis voor een fijne relatie. We hoeven niet ‘af’ te zijn en blaken van zelfvertrouwen hoeft ook niet, maar een gezonde portie is een must. De checklist wordt afgesloten met: jouw positieve levensinstelling, gekenmerkt door veerkracht en flexibiliteit. Een ander gaat jouw leven niet compleet maken. Dat doe jij. 100%.

Bepalen of je klaar bent om serieus te gaan daten met liefde als doel, doe je door jezelf naast dit meetlatje te houden van deze zes eigenschappen. Geef jezelf een score van 0 tot 10, van helemaal niet tot tiptop in orde. En wees daarbij vooral ook eerlijk naar jezelf. Een 10 is hierbij niet noodzakelijk, maar de basis moet er liggen. Kom je bij alles op een voldoende uit? You’re ready for it! En extra handig? Houd je potentiële liefde ook eens langs de meetlat terwijl je aan het daten bent. Zo weet je direct waar je aan toe bent.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *