De 2e dimensie van persoonlijkheid; emotionaliteit

Nadat we je meer hebben uitgelegd over de dimensie ‘integriteit’, gaan we verder naar de tweede dimensie van het HEXACO-model; emotionaliteit. Wij gaan je exact uitleggen wat een hoge of lage score betekent; voor jou en je toekomstige liefde.

Bij deze dimensie wordt jouw score bepaald door jouw antwoorden op vier verschillende componenten. Angst, bezorgdheid, afhankelijkheid en sentimentaliteit. Let’s dive in!

De hoge score

Vermijd jij gevaarlijke situaties omdat je angstig bent om pijn gedaan te worden? Fysiek of emotioneel? Zo ja, dan scoor je waarschijnlijk hoog op emotionaliteit. Je maakt je veel zorgen over wat er in de toekomst mis zou kunnen gaan en hebt een hoge mate van bezorgdheid om anderen. Denk maar aan een moeder die (over)bezorgd is dat haar kind in de speeltuin zal vallen. Dit vertaalt zich ook in de behoefte aan steun van anderen. Logisch, als je je zorgen maakt dan wil je dat graag bij anderen uiten en je begrepen voelen. Ten slotte ben je sentimenteel ingesteld. Vullen jouw ogen zich al snel met tranen als je oude foto’s bekijkt of een romantische film ziet? Grote kans dit zich uit in een hoge score op deze dimensie.

Een lage score

Door naar een lage score. Deze personen zijn dare devils, zij gaan angst niet uit de weg of zien het simpelweg niet eens. Zij maken zich gewoon weg geen zorgen over de risico’s of pijn die mogelijk gepaard gaan met de acties. Zij denken hier veelal niet over na. Hen zal je niet snel zien huilen en hebben weinig emotionele ondersteuning nodig van anderen. Bezorgd zal je hen ook niet snel zien – ook niet als het om anderen gaat.

Wat zegt de wetenschap nog meer over emotionaliteit?

Je raadt het wellicht al; op deze dimensie verschillen mannen en vrouwen het meeste.

Vrouwen zijn over het algemeen emotioneler ingesteld dan het andere geslacht.

Het verschil is bijna een standaarddeviatie. Dit is evolutionair logisch te verklaren; namen mannen vroeger risico’s en gedroegen ze zich ‘stoer’, dan leidde dit tot aanzien en status. De vrouwen vonden dit op hun beurt weer aantrekkelijk. En voor hen was het gevaar zoeken in juist onvoordelig, zij moesten immers zorgdragen voor de kinderen.

Verder laat de wetenschap zien dat wanneer vrouwen ouder worden de mate van emotionaliteit bij hen afneemt. Interessant om te zien bij deze dimensie is ook dat de verschillen in emotionaliteit tussen mannen en vrouwen groter is in ontwikkelde landen. Hoe meer vrouwen en mannen als gelijken worden gezien, hoe groter de kloof is. Dit, terwijl je juist bij een relatief feministisch land het andersom zou verwachten.

Waar kies jij voor?

Dat is helemaal aan jou. Voor deze dimensie geldt niet dat als je hoog scoort, je dit ook het liefste zo ziet bij je partner. Ben je zelf emotioneel ingesteld? Dan kan het zijn dat je juist iemand zoekt die wat nuchterder in het leven staat. Maar het kan ook evengoed zijn dat je verlangt naar iemand die zijn emoties toont en zoekt naar steun bij jou.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *