De 3e dimensie van persoonlijkheid; extraversie

Door naar de dimensie die we waarschijnlijk allemaal het beste kunnen plaatsen; extraversie versus introversie. Hierbij draait het om sociale aandacht. Hoe prettig voel jij je in sociaal gezelschap?

De hoge score

Een hoge score op de derde dimensie staat gelijk aan een extravert persoon. Deze singles houden van personen om zich heen en zoeken dit op. Aandacht is iets wat ze fijn vinden. Maar vergis je niet; dit heeft op zichzelf niets te maken met narcisme. Enkel wanneer iemand laag scoort op integriteit en hoog scoort op extraversie kan er gesproken worden over narcisme. Extraverte singles kenmerken zich door zelfvertrouwen, nemen graag de leiding en zijn vaak de sfeermakers in gezelschap. Daar krijgen ze energie van, wat maakt dat zij doorgaans ook actief opzoek zijn naar dit soort situaties.

Een lage score

Introverte mensen zien de ogen liever niet op hun gericht. Alhoewel dit niet betekent dat ze groepen en sociaal contact ontwijken, ontwijken zij het liefst wel het krijgen van aandacht. De spotlight? Die pakken zij over het algemeen niet. Zij blijven liever op de achtergrond. Een introvert persoon zal je niet snel duidelijk grapjes zien maken in groepen of de leiding zien pakken.

Waar kies jij voor?

Ook bij deze dimensie is een goede match helemaal afhankelijk van je eigen wens. Als je bijvoorbeeld introvert bent kan je een partner die juist tegenovergesteld is prettig vinden – de aandacht gaat dan immers naar hem of haar en niet naar jou. Maar evengoed kun je verlangen naar iemand die overeenkomt met jouw score. Waar je wellicht zou denken dat een stel bestaande uit twee extraverte personen zouden botsen, is ook dit niet altijd het geval. Het leven wordt hierdoor juist extra levendig. Kortom; het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *