De 4e dimensie van persoonlijkheid; verdraagzaamheid

Tijd om dieper in ‘verdraagzaamheid’ te duiken. Een van de zes dimensies van het wetenschappelijke HEXACO-model waarop ons algoritme gebaseerd is. Het zorgt ervoor dat jij succesvol wordt gematcht aan een potentiële partner die de persoonlijkheid heeft die jij zoekt in de liefde, en waarvan jij overeenkomt met zijn of haar wensen.

Verdraagzaamheid is een woord waarvan we allemaal wel eens hebben gehoord en een bepaald idee bij hebben. De mate van verdraagzaamheid heeft te maken met diverse aspecten zoals geduld, vergevingsgezindheid en meegaandheid. 

De hoge score

Wanneer iemand hoog scoort op verdraagzaamheid, zal deze persoon niet snel uit zijn of haar slof schieten wanneer iets niet naar wens gaat. Zij zijn namelijk sterk bereid om zichzelf aan te passen om de vrede te bewaren en gewillig om met andermans wensen mee te gaan, als hiermee een conflict kan worden voorkomen. Op hun strepen blijven staan? Nee hoor. Zij bewegen mee. Verdraagzame singles reageren niet snel geïrriteerd als iemand iets ‘fout’ doet, naar hen of naar anderen. En gaat er dan toch iets fout? Dan zal dat ook weer snel tot het verleden horen. Zolang de situatie er maar makkelijker en fijner van wordt voor iedereen.

Een lage score

Bij een lage score is dit logischerwijs exact andersom. Bij deze singles moeten situaties gaan hoe zij het voor ogen hadden. Is dit niet het geval? Dat zijn zij snel geïrriteerd en zullen ze snel de vinger wijzen naar de ander. Zacht en lief wordt ingewisseld voor een harde insteek. Erg vergevingsgezind zullen zij niet zijn. Hebben zij het idee dat hen iets onterecht is aangedaan? Dan blijft deze geïrriteerde en boze emotie lang hangen. In tegenstelling tot een hoge mate van verdraagzaamheid, is het voordeel hierbij dat deze personen voor zichzelf opkomen en niet over zich heen laten lopen.

Wat zegt de wetenschap nog meer over verdraagzaamheid?

Verdraagzaamheid heeft een sterke relatie met integriteit, de sterkste connectie van alle dimensies. Beiden hebben namelijk componenten van altruïsme waarbij je jezelf en jouw wensen boven die van anderen stelt, of jezelf juist compleet wegcijfert. En waar bij integriteit een groot verschil zit tussen mannen en vrouwen is dit gek genoeg bij verdraagzaamheid niet zo. Alhoewel je zou kunnen denken dat vrouwen net als bij integriteit hoger zouden scoren dan het andere geslacht, zijn er bij verdraagzaamheid geen grote verschillen.

Waar kies jij voor?

Ook de mate van deze dimensie zegt niets over overeenkomende kernwaardes en politieke overtuigingen zoals ‘integriteit’ en ‘openheid voor ervaringen’. Alleen deze twee dimensies hebben veelal invloed op het succes van de match en de relatie. Voor verdraagzaamheid geldt dus ook; het is helemaal aan jou wat jij terug wilt zien in jouw toekomstige liefde.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *