De 5e dimensie van persoonlijkheid; consciëntieusheid

Consciëntieusheid. Al eens van gehoord? Waarschijnlijk is dit de dimensie van het HEXACO-model waar je waarschijnlijk het minste een beeld bij hebt. Bij consciëntieusheid draait het om aspecten zoals planmatigheid, perfectionisme en discipline. In hoeverre wil jij voorbereid zijn voor wat het leven brengt?

De hoge score

Wanneer je consciëntieus bent, houd je van controle. Je denkt na voor je een besluit neemt, maakt een plan en voert het nauwkeurig uit. Kortom; je bent zorgvuldig in de stappen die je neemt, zowel privé als op het werk. Consciëntieuze personen zijn vaak ook perfectionistisch. Je werkt hard, en hebt geen last van uitstelgedrag. Komt de deadline in zicht? Met jouw aanpak weet je zeker dat je die niet zal missen.

Een lage score

Ben jij eerder als chaotisch te typeren en volg je liever je impulsen? Dan uit zich dat in een lage score op deze dimensie. Voor jou hoeft het leven niet al te georganiseerd te gaan, je ziet wel wat het brengt. Singles die minder consciëntieus zijn nemen het leven zoals ‘ie komt en denken niet al teveel vooruit. Geen lijstjes met voor- en tegens, maar actie. Fun stuff komt dan ook veelal vóór de toekomst. En studeren voor een tentamen? Daar begin je waarschijnlijk te laat aan. Alles kan in de soep lopen door jouw aanpak, maar hé dat zie je dan wel weer.

Waar kies jij voor?

Het is raadzaam om goed na te denken over wat jij bij deze dimensie zoekt in jouw partner. Dit heeft namelijk invloed op jullie gezamenlijke plannen. Scoor je zelf hoog op consciëntieusheid dan kan het goed zijn dat je het niet prettig vindt als jouw partner zonder overleg spontaan een actie onderneemt, waar jij ook bij betrokken bent. Jouw voorkeur heeft het om belangrijke beslissingen die jullie beiden aangaan ook gezamenlijk te maken. En maakt jouw partner regelmatig een troep van jullie huis dat jij het liefst opgeruimd en georganiseerd ziet? Ook dat kan in het verkeerde keelgat vallen. Maar evengoed kan het dat een partner met een tegenovergestelde score juist goed bij je past. Bijvoorbeeld op het moment dat jij zelf hoog op verdraagzaamheid of openheid voor ervaringen bent. Dan brengt dit jullie in balans. Daarnaast kan het natuurlijk ook dat je het juist prettig vindt als jouw partner wat losser in het leven staat. Jullie compenseren elkaar dan als het ware. The choice is yours.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *