De 6e dimensie van persoonlijkheid; openheid voor ervaringen

We zijn aangekomen bij de laatste dimensie van het HEXACO-model over persoonlijkheid: openheid voor ervaringen. Hierbij draait het om het belang dat jij hecht aan onder andere esthetische ervaringen, creativiteit en interesse in meningen en gewoontes die niet per se overeenkomen met die van jou. Conventioneel versus onconventioneel. Samen met integriteit, de dimensie waarvan de meeste singles iemand zoeken waarbij de mate overeenkomt met die van zichzelf.

De hoge score

In jouw score op deze dimensie hoog, dan zal je veelal een linkse insteek hebben op sociaal cultureel gebied. Je bent niet te typeren als conservatief. Jij staat juist open voor nieuwe ervaringen, op cultureel vlak, maar ook als het gaat over houdingen, ideeën, opinies en waarden. Die vind je interessant en zoek je op. Personen die veel van reizen houden zullen dan ook veelal in deze categorie vallen. Ook is de kans groot dat deze personen veel waarde hecht aan creativiteit en esthetiek. Date je met iemand waarvan het huis volhangt met kleurrijke en onconventionele kunst? Grote kans dat Magnolia’s algoritme jou al een seintje heeft gegeven dat die persoon hoog scoort op openheid voor ervaringen.

Een lage score

Aan de andere kant staan personen die juist conventioneler zijn ingesteld. Zij hechten juist waarde aan tradities en houden het liever bij het bekende. Meer leren over de wetenschap, kunst, of cultuur? Nee dank je. Zij zien liever geen verandering en zoeken geen spanning op.

Waar kies jij voor?

We gaven je al een heads-up. Deze dimensie valt in de categorie peers alike – het tegenovergestelde van opposites attract. Veelal zoeken singles een partner met een overeenkomende score als die van zichzelf. Waar het bij integriteit gaat over de links-rechts verdeling op het gebied van politieke voorkeuren, geldt het bij openheid voor ervaringen op sociaal cultureel vlak. Personen die lager scoren op openheid voor ervaringen en daarmee dus conventioneel zijn ingesteld, willen dit veelal ook terugzien in hun partner en vice versa. Een dimensie waarbij het dus verstandig is om net even wat nauwkeuriger naar jullie matchgegevens te kijken dus.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *